-->

Bejelentkezés

E-mail Jelszó

regisztráció elfelejtett jelszó


Kiemelt esemény ajánló


60 tonnás szobor a Lotus-nak

2012-07-05 12:56

A 2011-es brutális Jaguar szobor után idén Lotus versenyautókból álló installáció várja a Goodwood Festival of Speed látogatóit. A tervező, Gerry Judah 6 Lotus-t versenyautót jelenít meg az önhordó szoborszerkezeten.

Sussex-ben rendezik meg minden évben a világ legnagyobb autósport eseményének számító Goodwood Festival of Speed-et. A versenyen rendszerint tiszteletüket teszik a sport legnagyobbjai, köztük a Forma 1 pilótái is, akik aszfalt és murvás pályán mutatják be, mire képesek.A rendezvénynek képzőművészeti vonatkozása is van. Gerry Judah minden évben más-más autómárka számára tervez gigantikus installációt, tavaly például egy 28 méter magas Jaguar szobrot kreált 150 tonna acél felhasználásával. Idén a Lotus szponzorálta az installációt, a tervező egy végtelenített pályát alakított ki, melyen a márka 6 legendás típusa „versenyzik” egymással.

A 28 méteres, könnyűszerkezetes szobor érdekessége, hogy belseje teljes mértékben üres, azaz semmilyen tartószerkezetet nem alkalmaztak, a kívülről látható fémlemez-struktúra struktúra önmagát tartja. A megoldás a Lotus-t alapító Colin Chapman előtt tiszteleg, aki 1963-ben megalkotta az első önhordó versenyautó kasztnit.
 
Kép©Gerry Judah; www.gerryjudah.com