Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


Átadták a Brick Award 2012 díjakat

2012-05-14 18:53

Sztárépítész házak helyett a funkcionalitás, tartósság és energiahatékonyság a jelszó – mint kiderül a minőségi szelekcióból, amelybe Vincze László építész munkája is bekerült.

Dél-Afrika, Szlovákia, London, Belgium és Portugália egy-egy különleges téglaépülete kapta meg 2012 májusában a Brick Award díjat. A Wienerberger csoport által alapított elismerés 2004 óta 2 évente díjazza Brick Award kitüntetéssel és pénzjutalommal azokat a világszerte megvalósult épületeket, amelyek a leginkább innovatívak, miközben funkcionalitás, tartósság és energiahatékonyság szempontjából kiemelkedők.Építészetkritikusok javaslatai alapján állt össze a versenyben résztvevő, 5 kontinens, 28 országából javasolt több száz épület listája. Az 5 fős szakmai zsűri tagjai 2012-ben Plamen Bratkov (Bulgária), Rudolf Finsterwalder (Németország), Hrvoje Hrabak (Horvátország), John Foldbjerg Lassen (Dánia) és Zhang Lei (Kína) építészek voltak. Az összesen 27.000 euró összdíjazású verseny díjkiosztó gálája a bécsi városházán zajlott, 300 építész és szakújságíró részvételével, ahol az ünnepélyes megnyitóbeszédet Bécs polgármestere tartotta.

Az esemény a díjak átadásán túl a Brick ’12 könyv bemutatásaként is szolgált (Callwey Kiadó, München), amelynek 240 oldalas tartalma a díjazott 5 projekten túl, a pályázatban részt vett, építészetileg kiemelkedő alkotásokat is bemutatja. Ezek között szerepel Vincze László köveskáli majorsága. Magazinszerű fejezetében pedig olyan témákat sorakoztat fel a kiadvány, mint David Chipperfield vallomása kedvenc nyaralóhelyéről és az irodalmi Nobel díjas Elfriede Jelinek sorai az általa legkedveltebb keramikus művészről, Kurt Ohnsorgról.


Brick Award 2012 díjazott épületek:


„Speciális téglamegoldások” kategória: Mapungubwe Nemzeti Park Látogatóközpontja, Dél-Afrika / Építész: Peter Rich Architects

Fotó: ZONE Media GmbH, Peter Rich, Jozsef Gulyas
„Nem lakóház” kategória: Londoni 2012-es olimpia transzformátor állomása / Építész: NORD Architecture: Alan Pert

Fotó: Andrew Lee and ZONE Media GmbH
„Családi ház” kategória: Belga „The Rabbit Hole” gazdasági melléképület / Építész: Lens Ass: Bart Lens

Fotó: Philippe van Gelooven and Bieke Claessens
„Átalakítás” kategória: Szlovákiai téglaégető kemencéből kialakított műterem / Építész: Pavol Panak

Fotó: Tomas Manina, Pavol Panák, ZONE Media GmbH
„Lakóépület” kategória: Portugál idősek otthona / Építész: Francisco and Manuel Aires Mateus

Fotó: Andrew Lee and ZONE Media GmbH