Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


Szolnok és Komárom főtere a legszebb

2012-05-07 18:56

A százhalombattai Hild János konferencián a Városháza előtt átadták a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Köztér-megújítási Nívódíját, amelyet idén a szolnoki Tiszai hajósok tere és a komáromi Szabadság tér nyert el. Elismerő oklevélben részesült Nagykőrös városközpontja és Rákosmente kerületközpontja.

Nívódíjat nyert

Városi főtér kategóriában Szolnok - Tiszai hajósok tereA projekt helyszíne Szolnok egyik legfrekventáltabb, és az új tiszai gyaloghíd miatt még népszerűbbé váló útvonala, ahol a beavatkozás nyomán egy korábban alulhasznosított területből a város egyik fontos találkozóhelye jött létre. A létrejött, rendezvények tartására is alkalmas új tér határozott koncepciót mutat, nagyvonalú formaképzésével az eddigi nehézségekből előnyt kovácsolva úgy ad 21. századi megoldást, hogy egyúttal az intimitásnak is helyet biztosít.A terv anyaghasználata és formavilága, utcabútorzata egyaránt összhangban áll a választott megoldással. összességében pedig markáns új színfoltot adva lényegesen hozzájárul Szolnok élhetőségének, szerethetőségének növeléséhez.Lakó területi főtér kategóriában - Komárom - Szabadság tér

A Duna szemközti partjain fekvő, a nagypolitika által egykor kegyetlenül kettészakított városnak a történelmi városközpont ja külföldre került, így - bár kevesen tudják - a két világháború közötti városépítés egyik tudatos törekvése volt a Magyarországon maradt, önállóvá vált város új központjának kialakítása, a városháza és az iskola új, neobarokk épületeivel, és a közöttük fekvő, a kor stílusában megformált térrel. Ezt a teret újította meg - a település nagyságrendje, a tér funkciója miatt lakóterületi főtérként nívódíjat nyert beruházás.A választott megoldás nagyvonalú, mégis mértéktartó, figyelembe veszi építészeti környezetét, a városi táj léptékét. A tér minden részlete gondosan megtervezett, az egész és az egyes részek összhangja éppúgy mintaszerű, mint a burkolt és a zöldfe1ületek aránya, a választott anyagok használata. A tér kiváló például szolgál a kisvárosi terek nagyvonalú, mégis otthonos megújítása számára.


Elismerő oklevélben részesült

Városi főtér kategóriában Nagykőrös - Városközpont köztérrehabilitáció


Az alföldi város központjának tervezési eljárása dokumentáltan mintaszerű volt, különösen a lakossági részvétel biztosítása múlta felül sokszorosan az átlagost, és ennek ez meg is mutatkozik az elkészült téregyüttes minőségén. A több országos főúttal szabdalt térsorozat elrendezésében sikerült megtalálni azt a megoldást, amely a legkevesebb zavart okozza az élhető városközpont működésében, és bár több önállóan is értelmezhető tér sorozatáról van szó, a térrendszer egységes, tudatosan átgondolt, egészet képez. nem véletlen ezért, hogy a téregyüttes gyorsan népszerű lett a helyben lakók, és az idelátogatók körében egyaránt, és kiváló terepét nyújtja a közösségformáló nagyrendezvényeknek is. Kár, hogy egyes részletmegoldásai inkább a divatot követik, mintsem a hely szellemét.


Lakóterületi főtér kategóriában - Budapest XVII. Rákosmente Kerületközpont

A lakótelepek vonzerejének növelése olyan kihívás, amelyre az elmúlt évek panelrehabilitációs programjai között túlságosan kevés szakmai figyelem fordult. Ezért különösen érdekes az egy nagy lakótelep-együttesből, és több, különböző családiházas városnegyedből összeálló budapesti külső kerület lakótelepes központjának megújítására vonatkozó kísérlet. Az eredmény ismeretében elmondható, hogy ha igazi, városias kerületközpont nem is jött létre, a korábbi buszvégállomás helyén a környék lakosságát igen jól szolgáló park, és a lakótelep nagy részét magasabbra pozicionáló sétány, szabadtér-együttes jött létre. A több évtized egymáshoz kevéssé illeszkedő építészeti törekvéseit tükröző meglehetősen heterogén környezetben az új park rendet, harmonikus közteret alkotó törekvése integráló hatást gyakorolva érdemi minőségjavulást eredményezett, ami a nehéz adottságok mellett a városi sűrűség hiánya, és egyes kevésbé szerencsés részletei dacára is jó például szolgálhat más, lakótelepi központú városok, városrészek számára.