-->

Bejelentkezés

E-mail Jelszó

regisztráció elfelejtett jelszó


Kiemelt esemény ajánló


Feléledt az első robot asztronauta

2011-08-24 13:32

A nemzetközi Űrállomás első robot tagja 6 hónappal érkezése után, augusztus 22-én feléledt. A Robonaut 2 névre hallgató asztronauta a Space Shuttle Discovery's STS-133 küldetés során februárban érkezett meg az űrállomásra.

Robonaut 2-nek van feje, két karja és kezei, de jelenleg még nem rendelkezik lábakkal, habár ha minden jól alakul, 2013-ra azt is kap alkotóitól. A robot a földről küldött jel segítségével lépett működésbe és 2 órán keresztül üzemelt, mialatt tesztelték, hogy működik-e minden, rendben vannak-e a belső kapcsolatok és vezetékek. Fontos esemény volt ez, hiszen a Földön működő robot számára nagyon nehéz volt reprodukálni az űrben lévő körülményeket, így a kutatók nem voltak benne biztosak, hogy minden jól megy majd.

Kép©NASANic Radford a projekt helyettes menedzsere úgy nyilatkozott, hogy rendkívüli élmény volt látni, ahogy a robot megelevenedik előttük. Először a szemében található kamerákat tesztelték. Szeptember 1-jén újabb próba alá vetik Robonaut 2-t, amikor tesztelik, hogy a karok és kezek mozgatása is működik-e a Földről vezérelve. Ha a továbbiakban is minden jól funkcionál, akkor a kutatók arra törekednek majd, hogy a robot is tudjon segíteni egyszerűbb feladatokban az állomáson lévő csapatnak. Ezt a célt szolgálja a humanoid design, hiszen szeretnék, ha a robot ugyan azokat az eszközöket tudná használni, mint a többi asztronauta.

Kép©NASAAz R2 névre is hallgató robot ikertestvére éppen úton van az arizonai sivatag felé, hogy kutatásokat végezzenek rajta szimulálva egy olyan küldetést, amit egy aszteroidán kell végrehajtania.

Kép©NASA
Kép©NASA