-->

Bejelentkezés

E-mail Jelszó

regisztráció elfelejtett jelszó


Kiemelt esemény ajánló


Megnyílt a WAMP kiállítása Helsinkiben

2012-06-28 11:11

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ felkérésére Az újragondolt szín címmel szervez a kortárs magyar formatervezés legjobbjainak munkáit felvonultató kiállítást a WAMP.

A szeptember 16-ig nyitva tartó válogatásban különféle területek progresszív alkotásaival találkozhat a nagyközönség, amelyek között több hazai és nemzetközi design díjat elnyert tárgy is megtalálható.A tizennyolc fiatal designer munkáit – bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat – rendhagyó módón nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös a fekete és a fehér szín használata fogja össze.Sok nyelv fejlődésének igen korai szakaszában már önálló szavakkal jelölték ezeket a színeket. Ez a világot érzékelő ember meghatározó alaptapasztalataival hozható összefüggésbe. A fekete az éjszakára és a sötétségre, a fehér a nappalra és a világosra, a vörös – amelyre az emberi szem különösen érzékeny – a vér mellett a veszélyre vagy épp a szexuális vonzódásra utal. A különböző népművészeti hagyományokban, a képzettársítások szinte kimeríthetetlen gazdagságából fakadóan, az egyik leggyakrabban előforduló színkombináció.A modern magyar művészet fontos alakjai is nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a három színnek. A konstruktivisták színspektrumát alapul véve alkalmazta ezeket Moholy-Nagy László, a Bauhaus diákja, majd tanára, aki legtöbb munkájában a sötét és a világos (a fény és annak hiánya) kontrasztjára alapozta koncepcióját.

Szintén a Bauhaus diákjaként tervezte Molnár Farkas híres Vörös kockaházát, amelynek kiindulópontját az iskola színelméleti elve adta, melyben a négyzethez a vöröset társították.A korszak alkalmazott grafikájában is előszeretettel éltek ezeknek az erőteljes kontrasztoknak a jelentés teremtő erejével, mint például Kassák Lajos a Ma című folyóirat borítóinál. A kiállításon szereplő tárgyak színhasználatukkal ennek a gazdag kulturális kódrendszernek szemléletes kortárs példái.A tárlat, amely a World Design Capital Helsinki 2012, designra fókuszáló majd egy éves eseménysorozatra reflektál a szeptember elején zajló Design Week Helsinki, valamint az augusztus 23-án megrendezésre kerülő helsinki Művészetek Éjszakája hivatalos programjának is részét képezi.


A kiállításon szereplő tárgyak és alkotóik:

Anh Tuan: 2012 tavasz-nyári ruhakollekció
Antal Balázs: Coffein készlet
Berecz Vanda: Motiva táskakollekció
Boldizsár Zsuzsa: Folk tányérsorozat
Co&Co: Cocodice puff
Dombon-a-tanya: Box couture (a The BétaVersion-nel közösen), Játékház
Ducsai Judit: Klocc táskák
Ferencz Vanda: Karbon és Metal Petals ékszerkollekciók
Hannabi: Gyönyörű magyar bútorkollekció
Heonlab: Pixel Barokk asztal
Ivanka: Flaszter burkolat
Juhos Janka: White projekt ékszerkollekció
Kepp showroom: 2012 tavasz-nyári ruhakollekció
Tervhivatal: Alba bútorkollekció
Tilka: Textilkábelek
The BétaVersion: Pixelfolk Red táskakollekció
Toronyi Péter: Nissyoku lámpa
Vékony Fanni: Keresztszemes bross


Magyar designerek munkáival egy másik helyszínenen is, az Everyday discoveries program keretében találkozhatnak az érdeklődők. 2012. szeptember 6. és 16. között kerül megrendezésre a Világ Design Főváros rendezvénysorozat egyik kiemelt programja az ”Everyday discoveries - International Design House Exhibition & Event” című nemzetközi kiállítás.  A Design Forum Finland meghívására a 23 ország design szervezete mutatja be hazája design eredményeit. A magyar tárlat a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében valósul meg.

Az Everyday discoveries kiállítás nyitva tartása: 2012. szeptember 6-16.
Hétköznap 12:00 és 20:00 óra között, hétvégén 10:00 és 20:00 óra között
Helyszín: SUVILAHTI - Kaasutehtaankatu 1, FI-00540 Helsinki

További információ: www.wamp.hu