-->

Bejelentkezés

E-mail Jelszó

regisztráció elfelejtett jelszó


Kiemelt esemény ajánló


Szennyvízből üzemanyag

2011-08-30 17:48

Augusztus 16-án üzembe helyezték a Kaliforniában található Direct FuelCell töltőállomást, amely megújuló hidrogén üzemanyag mellett rendkívül tiszta villamos energiát is biztosít majd a környéken lakóknak.

A FuelCell Energy az világ egyik vezető gyártója a hatékony, környezettudatos erőművek terén. Kaliforniában található, most átadott Direct FuelCell erőművük a szennyvíztisztítás során keletkező metános biogázt alakítja át tiszta villamos energiává, és megújuló hidrogént termel az üzemanyag-töltőállomás számára.

Kép©FuelCell Energy


A hidrogén olyan üzemanyag forrást jelent, amely jelentősen csökkenti az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást. A projekt jól demonstrálja, hogy a megújuló energiaforrások helyileg alkalmazhatók. A folyamat során elég hidrogén termelődik 250 kilowatt áram termeléséhez, amely 25-50 üzemagyag cellás jármű feltöltéséhez elegendő.

A projekttel szinte egy időben adták át Angliában a világ első szélturbinás töltőállomását is. A környezetbarát és ingyenes töltőállomás főként szélenergiát hasznosít, de felszerelték napkollektorokkal is arra az esetre, ha a szél ereje nem lenne elegendő.

A brit példa; kép©Ecotricity


Az állomáson egyszerre két autó töltheti fel magát, a hátránya, hogy egy autó teljes feltöltése akár két órát is igénybe vehet. A legújabb elektromos autókban viszont már gyors töltés funkció is van, ami annyit jelent, hogy egy 20 perces töltés is elegendő 80 százalékos töltöttségi szintet eléréséhez. A tervek szerint a jelenlegi 3 (Hertfordshire, Reading, Gloucestershire) mellett további 9 töltőállomást hoznak majd létre az ország (főként észak-déli) autópályái mentén.