Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


FÉNYEK ÉS ÁRNYÉKOK

2012-09-27 16:59

Tíz éve, hogy a Magyar Építészetért Alapítvány, az OCTOGON folyóirat, valamint a már két éve rendezőként is kapcsolódó FUGA, más szakmai szervezetekkel októberben megrendezik az Építészet Hónapját.



                                      ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA 2012



Az OCTOGON 100. lapszámának megjelenésével egybeeső 10. alkalom eléggé jeles ahhoz, hogy a hagyományteremtés szándékával indult eseménysorozatról számvetést készítsünk.Az első, még 2002-ben az Építészet Heteként induló, majd  2003-ra egy teljes hónapra kiterjedő eseménysor célja az volt, hogy az addig látványosan pangó szakmai és kulturális közélet felfrissüljön, s ahogy akkor  megfogalmaztuk: „a Színházi Hónap, a Fotóhónap, az Ünnepi Könyvhét, vagy a Filmszemle tematikus kulturális fesztiváljai közé az eddig elhanyagolt műfajt,  az építészetet is beemeljük." Az esemény hozzájárult a szakmai élet fölpezsdüléséhez, s a kamara és a szövetség is hozzálátott, hogy eseményekbe  ágyazott, méltó keretet teremtsen az Építészet Világnapjához kapcsolódó állami kitüntetések ünnepeinek. Azóta a korábban nagyon zárt építész közeg  határozottan nyitott a közönség felé, s ez összefüggött az OCTOGON azon álláspontjával, hogy az építészet temérdek műszaki vonatkozása ellenére  alapvetően a kultúra egyik ága, melyben az alkotó egyénnek éppolyan figyelemjár, mint más művészeteknél. Egy-egy szakmai médium vagy műhely körül  ebben az évtizedben új események jöttek létre: építészeti konferenciák, média építészeti díj, urbanisztikai hónap, designhét, filmfesztivál, vagy éppen a KÉK  alkalmi programjai. Egyértelmű hát, hogy az ÉpHó stimulálóan hatott.


Tíz év – Fény és árnyék

Ebben a tíz évben minden megtörtént, ami a rendszerváltás utáni építészetben megtörténhetett. Volt csúcsrajárt építőipar, és van totális összeomlás is. Fény és árnyék. Ma az építőipar közel hat éve elhúzódó, súlyos recesszióban van, az építészet kultúrája azonban fénykorát éli. Megesett, hogy fesztiválunk nagyságrendi ugrással, korábban soha nem remélt tömegekhez juttatta el az építészet üzeneteit, majd a sikert követő évben mégis hirtelen elmaradni kényszerült. Még mindig létezik tucatnyi színvonalas szakmai folyóirat: vegetál, túlél, a szerkesztők áldozatosságának köszönhetően hirdeti, hogy a magyar építészet túljutott a kilencvenes évekbeli mély esztétikai és identitásbeli válságán. Még létez(get)nek építészeti galériák is. Csúcsidőben öt is működött Budapesten, hozzájárulva ahhoz, hogy az építészettel/ről való gondolkodás akár szélesebb kört érintő társas esemény is lehessen.
Sokáig kérdés volt, hogy a fölpörgő szakmai kulturális mozgások ellenére a szakma képe és önképe nem reagált. E mostani évtized után viszont az állapítható meg, hogy a szakmai változáshoz idő kell, tér és türelem, hogy a frissítő hatások ne pusztán a felszínt, de a mélystruktúrát is átalakítsák.


2012

Szeretnénk, ha e tradíció nem szakadna meg, s ezúttal is gazdag programkínálattal örvendeztetjük meg az építészet iránt érdeklõdõket. A visszatekintés mellett előre kell lépnünk akkor is, ha az építőipar, az építész szakma működésének gazdasági, politikai és társadalmi feltételei megrendültek. Az ÉpHó idén is szinte a semmiből, a szakma iránt elkötelezettek munkájának magas szintű összehangolásából jött létre. Ezúttal is lesznek alkotói beszélgetések, könyvbemutatók, filmvetítések, konferenciák, előadások, és más, egyedi aktivitások. Mindezek csokorba gyűjtése alkalmat teremt arra, hogy az építészet iránt egyébként közömbös közönség is közelebb kerüljön az építészethez, de arra is, hogy a tervezők ne pusztán a megbízók, de a végfelhasználók reakcióiból is megítélhessék munkájuk értékét, elfogadottságát. Az elmúlt 10 év Építészet Hónapjai során mintegy 80 településen, több mint 1000 helyszínen 887 esemény zajlott. Hatalmas látogatottság, hónapokon át generált, széles körű sajtónyilvánosság irányította a közfigyelmet az építészetre. Ez volt a célunk, ezt el is értük. Sikerült meghatározóan fölkavarnunk a pangó szakmai állóvizet – olyannyira, hogy mára a hajdani szakmai álmosság emléke is nehezen idézhető meg. Ma a magyar szakmai közélet igen sokrétű, sokirányú, pezsgő és konfrontációkkal, vitákkal teli. A nehézségek ellenére is azt tervezzük, hogy a jövőben is megrendezzük az Építészet Hónapját. Reméljük, hogy egyszer jön majd egy időszak, amelyben végre hiteles és határozott gesztusokkal támogatják mindazok munkáját, akik e területen régóta fejtenek ki pozitív hatást. Ez nem most lesz – ugyanakkor ebben muszáj bíznunk, ha komolyan vesszük az építészeti hivatást. Márpedig, komolyan vesszük.

Minden kedves korábbi és aktuális partnerünknek ezúton, és utólag is köszönjük az együttműködést. Egykor volt támogatóinknak az Építészet Hónapja céljai iránti elköteleződést. Az építészeknek szép megbízásokat, az építőiparnak, építészethez értő, igényes és likvid megbízókat kívánunk. És fényt! Goethe utolsó szavaival: több Fényt kívánunk a szakmának. Árnyék már volt elég!

Bojár Iván András –Nagy Bálint


PROGRAMFÜZET ITT!