Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


Kizöldült építszet

A LEED építőminősítő rendszer A környezeti problémák többsége valamilyen módon kötődik Az épületekhez, legyen szó Az épületek energiafogyasztásáról, Az elhelyezkedésről, az erõforrások vagy a vízfelhsználás hatékonyságáról. Az utóbbi években már hazánkban is kezdik megismerni a világ különböző tájain használatos, A környezettudatos építés konkrét és hiteles mérésére alkalmas épületminősítési rendszereket. A legismertebb ilyen rendszerek az amerikai LEED, a brit breeam, a német dgnb, a francia hqe, a japán casbee vagy az Ausztrál Green Star.

Leadership in energy and environmental design (Leed) az önkéntesen választható rendszerek magasabb követelményeket várnak el egy-egy épülettől, mint a jelenlegi szabályozások. Hasonlóan az élelmiszereken lévő táplálkozási címkékhez, a Leadership in Energy and Environmental Design (röviden LEED) épülettanúsító rendszer képes megmutatni a környezetbarát technológiával tervezett, kivitelezett és üzemeltetett épületek konkrét környezeti jellemzőit és eredményeit. A rendszer bármely épülettípusra (lakásokra, irodákra, szállodákra, kórházakra, iskolákra, üzlethelyiségekre, bankokra, gyárakra, stadionokra, lakóparkokra stb.) alkalmazható, minden éghajlaton, régióban vagy bármely életciklusban lévõ épületre. A LEED egy önkéntes, pontozáson alapuló rendszer, melyben az építési projektek a különböző kritériumok teljesítése alapján kaphatnak pontokat. A krediteken belüli elõfeltételek teljesítése kötelező, a többi választható.


A LEED az alábbi kategóriákon keresztül méri az épületek összteljesítményét:
- Fenntartható területkezelés, körültekintő helyszínválasztás;Vízfelhasználás hatékonysága;
- Energiafelhasználás és atmoszféra védelme;
- Felhasznált anyagok, erõforrások, hulladék;
- Beltéri környezeti minőség;
- Innováció és design (speciális, környezetbarát, előremutató tervezési módszerek, innovatív intézkedések);
- Regionális kreditek.

LEED szerint minősíthető épülettípusok:
Amióta 2000-ben az első LEED programot az új konstrukciós épületekre bevezették, a rendszer kiterjedt a jelentős felújítások, meglévő épületek üzemeltetése és karbantartása, kereskedelmi belső terek, környékfejlesztés, otthonok, iskolák stb. kategóriákra is.

A Washington DC központú US Green Building Council (USGBC), a LEED épületminősítő rendszer kifejlesztője a fenntartható jövő érdekében a költséghatékony, energiatakarékos és környezetbarát épületek mellett elkötelezett nonprofit szervezet, mely az oktatás, kutatás, szabványok és politika terén az egyik legbefolyásosabb bázissá nőtte ki magát. Ez az immár 20 000 tagot számláló szervezet jelenleg az amerikai építő iparág hajtóereje. Tagsága szinte valószínűtlenül változatos érdekcsoportokat volt képes egybefoglalni, amelybe ugyanúgy beletartoznak az építési fejlesztők, kivitelezők, mint például a környezetvédők, a vállalatok és nonprofit szervezetek, a választott tisztviselők, illetve az érintett polgárok, valamint a környezettudatos felelősségvállalás mellett elkötelezett tanárok és a diákok.
Green Building Certification Institute (GBCi) az US Green Building Councillal (USGBC, usgbc.org) partnerként együttműködve, a Green Building Certification Institute (GBCI, gbci.org) az a szervezet, amely a tanúsítás folyamatát és a szakmai akkreditációt adminisztrálja. Ez adja a LEED hitelességét, mivel nem önértékelő, hanem független harmadik fél által átvizsgált és tanúsított minősítési program.A LEED minősítési folyamata általánosságban az alábbiak szerint történik:
1. Elsőként fontos megvizsgálni, melyik önkéntes minõsítő rendszer alapján kívánja a projekt a minősítést elérni.
    Kritikus lépés a lehető legkorábban egy integrált projekt csapat összehívása, mely megvitatja a környezettudatos   
    építési stratégiákat és kitűzi ezen célokat.
2. A leedonline.org weboldalon történő regisztráció és eljárási díj a projekttagoknak hozzáférésük nyílik a
    tanúsításhoz szükséges eszközökhöz, dokumentumokhoz.
3. A teljesíteni kívánt követelménypontok kiválasztása után el lehet kezdeni a kérelem összekészítését, a szükséges
    dokumentumok összegyűjtését, kitöltését.
4. A teljes LEED jelentkezést és dokumentációt ezután internetes úton, az úgynevezett LEED online segítségével
    lehet a GBCI részére eljuttatni.
5. A beadott dokumentációt a GBCI tanúsítói vizsgálják át részletesen, akik a kötelező kreditektől és választott
    alkalmazásoktól függően megállapítják a projekt által elért minősítési szintet.
6. A LEED jelenlegi hármas verziója alapján a 100 pontból 40-et elérő projektek a legalacsonyabb tanúsítható
    fokozatot kaphatják. Az ezüst minősítéshez minimum 50, az aranyhoz 60, a legmagasabb szintű platina fokozathoz
    pedig 80 pont szükséges.

Trendek, tendenciák

Általánosságban elmondható, hogy a kormányzati szervek és a nagyvállalatok gyorsabban ismerték fel és voltak képesek adoptálni a környezetbarát építési trendeket. Ennek egyik oka, hogy ők gyakrabban egyben tulajdonos-felhasználói a létesítményeknek, így sokkal inkább alkalmuk nyílik kihasználni a zöldépületeket. Ezzel szemben azok az ingatlanbefektetõk és fejlesztõk, akik nem felhasználói ingatlanaiknak, lassabban reagáltak.
Ösztönző tényezők
Számos piaci és társadalmi erő hozzájárulhat a környezetbarát épületek fejlesztésének, használatának és tulajdonjogának ösztönzéséhez. Ilyenek például a bérlői kereslet, a befektetői kereslet, a kormány elő́rásai és ösztönzőrendszerei, iparági támogatások és nyomás vagy a zöld építési modell változó költségszerkezete.
Millennium City Center – K&h Bank Székház egy konkrét példa a jövõbõl. A TriGránit Millennium City Center (MCC) fejlesztése ad majd otthont a K&H Bank új székházának, amely 2011 végén kerül átadásra. A 35 000 m2 nagyságú irodaépület környezettudatos műszaki megoldásokkal támasztja alá a bank által hirdetett fenntarthatósági elveket és a társadalom felé vállalt felelősségtudatot. Legnagyobb valószínűséggel ez az épület lesz majd Magyarország első LEED-minősített projektje, mely az arany fokozat elérését célozta meg, ami jelenleg egyedülálló a régión belül is. Ezentúl a TriGránit úttörõ szerepet vállalva Magyarországon, az MCC összes épületének LEED-minősítését tűzte ki céljául. 

Frei Imola rovata