Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


Premier képek az idei Serpentine-ről

2012-05-08 18:06

Ai Weiwei és a Herzog & de Meuron építészpáros közösen tervezi a Serpentine Pavilon idei kiadását. Megjelentek az első látványtervek.

A Serpentine Pavilont, London nyári turisztikai attrakcióját első ízben 2000-ben állították fel, a Serpentine Gallery akkori 30. születésnapja alkalmából. A galéria minden évben más-más világhírű építészt kér fel az ideiglenes pavilon megtervezésére. Tavaly Peter Zumthor jelentkezett egy természetközeli attrakcióval, amely menedékként szolgált a nagyváros forgataga elől menekülőknek. Zumthor mellett korábban találkozhattunk Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Álvaro Siza és Eduardo Souto de Moura, Rem Koolhaas, Ólafur Elíasson, Frank Gehry illetve a SANAA építésziroda, vagyis Ryue Nishizawa és Kazuyo Sejima alkotásaival.

Kép© 2012, by Herzog & de Meuron, Ai WeiweiA 12. Serpentine Pavilont Ai Weiwei és a Herzog & de Meuron stúdió jegyzi, akik már korábban is dolgoztak együtt: a pekingi olimpia Madárfészek stadionjának tervezésében a kínai művészt is részt vett, később azonban a kínai hatóságok elleni tiltakozván kiszállt a projektből. A sokak által a művészeti szabadság szimbólumának tartott Ai Weiwei-t tavaly 2 hónapra börtönbe zárták.

Kép© 2012, by Herzog & de Meuron, Ai WeiweiA 2012. június 1. és október 14. között jelentkező idei kiadás formabontónak ígérkezik: a tervezők ugyanis kiássák majd a korábbi 11 pavilon alapjait, az azokból hátramaradt, föld mélyén rejtőző „relikviákat”, mindezt pedig üveg járólapokkal fedik.

Kép© 2012, by Herzog & de Meuron, Ai Weiwei
A látogatók számára a korábbi pavilonok körvonalai mentén alakítanak ki járatokat a térszint alatt, a tetőszerkezetet pedig 12 pillér tartja majd: a pillérek a korábbi 11, valamint az idei 12. pavilont szimbolizálják. A süllyesztés miatt a pavilon magassága nem lesz több 1,4 méternél. Plusz érdekesség, hogy az építmény teteje összegyűjti az esővizet, melyet ha kiszárítanak, táncparkettnek is lehet majd használni.