Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


Serpentine Pavilon

2012-06-11 16:42

2012-ben 12. alkalommal állították fel a londoni Serpentine Pavilont, melyet minden esztendőben más-más koncepciü mentén alakítanak ki. Ai Weiwej és a Herzog & de Meuron páros alkotása június 1-én nyílt meg.

Az eredetileg teaházként, majd később galériaként működő Serpentine vezetői 2000-ben, azaz az intézmény 30. születésnapja alkalmából döntöttek el, hogy ideiglenes kortárs galériát állítanak fel: a helyszín a Kensington Gardens, azon belül is a Serpentie Gallery előtti füves terület. Annak idején Zaha Hadid alkotásával lehetett találkozni, s az ötlet olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy a szervezők azóta is minden évben megismétlik az attrakciót.

Serpentine Gallery Pavilion 2012. Designed by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei
© Herzog & de Meuron and Ai Weiwei; Image © 2012 Iwan BaanA rendszerint június és október között jelentkező Serpentine Pavilon-t minden évben más építész tervezi meg. Az eddigi lista: Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Álvaro Siza és Eduardo Souto de Moura, Rem Koolhaas, Ólafur Elíasson Frank Gehry, valamint Ryue Nishizawa és Kazuyo Sejima (SANAA építésziroda).

Serpentine Gallery Pavilion 2012. Designed by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei
© Herzog & de Meuron and Ai Weiwei; Image © 2012 Iwan Baan, Image © 2012 Luke Hayes


Az idei, pár napja látogatható pavilont Ai Weiwei és a Herzog & de Meuron stúdió jegyzi. Alkotásuk a korábbi pavilonok előtt tiszteleg: az építmény föld alá süllyesztett részében kialakított járatait a korábbi 11 év pavilonjainak körvonalairól, falazatairól mintázták, majd borították be az egészet parafával.

Serpentine Gallery Pavilion 2012. Designed by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei
© Herzog & de Meuron and Ai Weiwei. Image © 2012 John OffenbachA térszint alá süllyesztett területen 12 oszlop található, mely szintén a korábbi 11, valamint az idei 12.pavilonra utal. Az oszlopok tartják a kör alakú, esővizet gyűjtő tetőszerkezetet: a térszinthez képes mindössze 1,4 méter magas.


A Serpentine Pavilon 2012 június 1.- október 14. között látogatható.