Bejelentkezés

Kiemelt esemény ajánló


Vajdasági szerénység

2012-05-29 16:29

A vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumának tervezői, Đordje Alfirević és Ana Čarapić a körhöz, mint a tökéletes formához nyúltak vissza. Elképzelésük szerint tágabb összefüggésben a vajdasági síkság és a kör alakú forma egy átfogó és összefüggő képet teremt a nyugodt környezetben.

Ez a gyűrű körülhatárolja azt a területet, ami a szabadtéri – főként – szoborkiállításoknak is helyet ad. Azonban ha ez a füves terület éppen üresen marad, egy belső parkként funkcionál, ezzel is hangsúlyozva a múzeum szoros kapcsolatát a természettel. A múzeum fényvisszaverő homlokzattal készült, ezzel is azt fejezve ki, hogy ő maga tulajdonképpen lemond a külső megjelenésről, azt átadja a környező tájnak.A múzeum épülete több részre oszlik, a földszinten hat különálló pavilon helyezkedik el, melyekben többek között a pénztár, a könyvesbolt, étterem, illetve a szabadtéri kiállítás területe kapott helyet. Az első emeleten alakították ki az állandó kiállító területeket. Az alagsorban található a könyvtár és a raktár is.


A tervezés során a vezérelv az volt, hogy a park és a múzeum közösen is műalkotást alkossanak, ezt az összhangot teremtették meg az épület tükröződő homlokzatával.

Kép©Đordje Alfirević, Ana Čarapić

Mekka